Landtag NRW voorstander van nieuwe ‘Grensuniversiteit’

De regeringspartijen in de Landtag van Noordrijn-Westfalen willen vaart maken met de oprichting van een Europa Universiteit aan de Nederlands-Duitse grens tussen Venlo en Nettetal. De deelstaatregering wil het plan snel bespreken met het Nederlandse kabinet.

De Europese Commissie is van plan om de oprichting van twintig Europese universiteiten voor 2024 te stimuleren. Zes daarvan worden volgend jaar in het kader van een proefproject gelanceerd. Voor dit eerste proefproject ‘Erasmus Plus’ is 30 miljoen euro aan middelen beschikbaar. Aanmeldingen zijn mogelijk tot en met 28 februari 2019.

CDU-politicus Marcus Optendrenk, voorzitter van de Deutsch-Niederländische Parlementariergruppe bevestigde: “De CDU en FDP hebben de regering van de deelstaat NRW voorgesteld om samen met Nederland een aanvraag in te dienen voor de oprichting van een Europese universiteit aan de staatsgrens tussen Venlo en Nettetal.” Dietmar Brockes, parlementariër voor de FDP in de Landtag zei over het EU-subsidieprogramma: “Armin Laschet moet deze gelegenheid aangrijpen om samen met de Nederlandse premier Mark Rutte een Europese Universiteit voor Duurzaamheid aan de Nederlands-Duitse grens tussen Venlo en Nettetal op te richten.”

De Staatskanzlei Düsseldorf staat ervoor open. Een woordvoerster van de NRW-staatsregering zei hierover in de Rheinische Post: “De minister-president staat in principe positief tegenover voorstellen voor grensoverschrijdende samenwerking tussen universiteiten in Noordrijn-Westfalen.” De deelstaatregering heeft echter nog niet veel meer te bieden dan sympathie voor het project: “De deelstaatregering heeft nog geen besluit genomen over het idee van een Nederlands-Duitse Europese universiteit”, aldus de woordvoerster.

Het idee van een Europa Universiteit is afkomstig van de Franse minister-president Macron. Het moeten universiteiten van de toekomst worden die ‘Europese waarden en identiteit’ promoten en de kwaliteit en concurrentiekracht van het Europees hoger onderwijs flink moeten verhogen.