Korte lijnen, goede buren: grensoverschrijdende brandweerkorpsen bijeen

“In crisissituaties de juiste mensen kennen”. Dat is het motto van de korpsleiding van de brandweerkorpsen uit Kreis Kleve en Viersen en de Nederlandse veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Gelderland. Daarom komen zij al jaren op regelmatige basis bij elkaar om informatie uit te wisselen. De bijeenkomst vond dit jaar plaats in de lobby van het Niederrheinische Freilichtmuseum in Grefrath. De organisatie was in handen van het Feuerwehrverband van Kreis Viersen.  

Dr. Ute Schürings, gerenommeerde docent op het gebied van de Nederlands-Duitse cultuur, was te gast bij deze bijeenkomst. Na een lezing over de verschillende culturen van beide landen werkten de Nederlandse en Duitse corpsleiding in workshops aan concrete Nederlands-Duitse casestudies. Daarbij staat altijd één vraag centraal: hoe zien de processen er precies uit?. Zelfs als Nederlandse en Duitse brandweerlieden tegelijkertijd en met succes een woningbrand blussen, is er sprake van andere rechtsgrondslagen, werkprocessen en routines.

Katarina Esser, bij Kreis Viersen verantwoordelijk voor sociale zaken, gezondheid en werkgelegenheid, wees er in haar welkomstwoord op dat grensoverschrijdende samenwerking geenszins vanzelfsprekend is. “Die staat of valt met mensen die daar belang aan hechten. Zo kwam een brandweerman een aantal jaar geleden op het idee om een adapter te ontwikkelen waarmee Duitse en Nederlandse waterslangen met elkaar verbonden konden worden.”

Feit is dat regelmatige bijeenkomsten ervoor zorgen dat brandweerlieden mensen aan weerszijden van de grens in noodsituaties sneller en effectiever kunnen helpen. “Een heel goed voorbeeld is de bosbrand afgelopen zomer in Herongen. De brandweerkorpsen van de veiligheidsregio Limburg-Noord wisten deze brand met hulp van hun collega’s uit de Kreise Kleve en Viersen met succes te bestrijden”, aldus districtsbrandweercommissaris Rainer Höckels.

Foto: (c) Kreis Viersen.  Dezernentin Katarina Esser (5.v.r.), Kreisbrandmeister Rainer Höckels (3.v.r.) en Referentin Dr. Ute Schürings (3.v.l.) met de korpsleiding van de Kreise Viersen en Kleve alsmede de Veiligheidsregio´s Limburg-Noord en Gelderland. Foto: Kreis Viersen