Kabinet Merkel-IV beëdigd

Angela Merkel is gisteren voor de vierde keer gekozen als bondskanselier van de Bondsdag. In totaal stemden 364 leden voor en 315 tegen. Daarna is ze samen met haar vijftien ministers beëdigd door Bondsdagpresident Schäuble. Schäuble ontving na de beëdiging een hoge Nederlandse onderscheiding uit handen van minister van Financiën Wopke Hoekstra, voor zijn verdiensten tijdens de eurocrisis.  

Met de beëdiging van bondskanselier Angela Merkel en haar kabinet komt een eind aan de langste formatieperiode in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland. Het nieuwe GroKo-regeerakkoord heeft als motto: ‘Ein neuer Aufbruch für Europa, eine neue Dynamik für Deutschland, ein neuer Zusammenhalt für unser Land‘.

Nieuwe gezichten

Tijdens de persconferentie van de drie partijleiders, Merkel, Seehofer en Scholz, verzekerde Merkel dat ze de onzekerheid in de samenleving serieus nemen. Onder meer het nieuwe Heimat-departement van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer moet de geborgenheid en zekerheid in de samenleving waarborgen. Hoewel de vorige regering uit dezelfde partijen bestond (SPD en CDU/CSU), benadrukte Merkel dat er veel nieuwe gezichten plaatsnemen in het kabinet. Tien van de vijftien ministers zijn nieuw.

Hoge Nederlandse onderscheiding voor Schäuble

Olaf Scholz is benoemd als vice-kanselier en minister van Financiën in Merkel-IV. Zijn voorganger, Wolfgang Schäuble, kreeg woensdag een hoge Nederlandse onderscheiding voor zijn verdiensten tijdens de eurocrisis. De onderscheiding, Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau, werd uitgereikt door minister van Financiën Wopke Hoekstra. Volgens Hoekstra bleef Schäuble zich inzetten voor het bij elkaar houden van de eurozone, in een lastige tijd waarin veel onzeker was. Schäuble bekleedt nu de functie van Bondsdagpresident en beëdigde voordat hij de onderscheiding in ontvangst nam, het nieuwe kabinet Merkel-IV.

Foto: Angela Merkel wordt beëdigd door Bondsdagpresident Wolfgang Schäuble