Haalbaarheidsstudie ‘Euregiade’ naar grensoverschrijdend sportevent van start

Hoe kan de grensoverschrijdende samenwerking in de sport weer een impuls krijgen? En welke mogelijkheden biedt het concept van een Euregiade hierbij? Deze en andere vragen worden beantwoord in een haalbaarheidsstudie ‘Euregiade’. Initiatiefnemers van het grensoverschrijdende project zijn De European Academy of Sports, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, het Willibald Gebhardt Institut Münster, de Gelderse Sportfederatie en Provincie Overijssel. De resultaten van het haalbaarheidsonderhoek moeten in de loop van november worden opgeleverd.

De afgelopen jaren is sport altijd een belangrijk onderdeel geweest van de grensoverschrijdende samenwerking tussen gemeenten en sportorganisaties. Deze uitwisseling wordt momenteel ernstig belemmerd door de coronapandemie, aangezien kinderdagverblijven, scholen en sportclubs in de grensstreek soms maandenlang gesloten waren en grensoverschrijdende bijeenkomsten van sport- en culturele verenigingen niet konden plaatsvinden. Om het hoofd te bieden aan deze ontwikkeling, wordt in een haalbaarheidsstudie een Euregiade onderzocht als een nieuwe vorm van grensoverschrijdende ontmoeting van kinderen en jongeren, volwassenen en senioren. Dit moet gebeuren tijdens een festivalweek met dagelijkse sport- en culturele activiteiten in diverse gemeenten van de Euregio. De Euregiade is bedoeld voor jong en oud, sportieve en minder sportieve mensen.

Het project wordt ondersteund in het kader van het Interreg V-A programma Duitsland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie en de Provincie Gelderland.