Gemeenteraadsverkiezingen in NRW: CDU grootste partij, Die Grünen op winst, verlies voor SPD

Op zondag 13 september gingen de inwoners van Noordrijn-Westfalen naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast werden tegelijkertijd nieuwe burgemeesters en Landräte gekozen. De CDU werd de grootste partij en Die Grünen behaalden een recordresultaat. De SPD kreeg daarentegen een behoorlijke klap te verwerken.

De christendemocraten van minister-president Armin Laschet kwamen volgens de voorlopige eindresultaten uit op 34,3 procent van de stemmen. Dit was 3 procent minder dan tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Daarmee behaalde de CDU het slechtste resultaat in de partijgeschiedenis.

Verlies voor de SPD, winst voor Die Grünen

Op plek twee belandde de sociaaldemocratische SPD, die flink wat stemmen moest inleveren en Die Grünen maar net voor wist te blijven. De SPD verloor maar liefst 7 procent en behaalde nog maar 24,3 procent van de stemmen, eveneens een dieptepunt in de geschiedenis van de gemeenteraadsverkiezingen in Noordrijn-Westfalen. De vlag ging daarentegen uit bij Die Grünen: zij kregen 8 procent meer stemmen dan in 2014 en komen daarmee uit op 20 procent. Tevens werden zij grootste partij in Keulen, Aken en Bonn.

De rechts-populistische AfD kreeg 5,0 procent van de stemmen, tegenover 2,4 procent in 2014. 5,6 procent van de stemgerechtigden stemde op de FDP. Dat is een groei van 0,6 procent in vergelijking met het resultaat uit 2014. Die Linke bleef met 3,4 procent achter bij het resultaat van de verkiezingen in 2014, toen de partij nog 4,7 procent van de stemmen kreeg. De opkomst was met 51,5 procent iets hoger dan in 2014 (50 procent).

Laschet prijst zijn coronabeleid

Er is dit jaar met bijzondere spanning uitgekeken naar de gemeenteraadsverkiezingen in Noordrijn-Westfalen. Het was de laatste grote gang naar de stembus voor de ‘Bundesparteitag‘ in december, waarbij minister-president Laschet een gooi doet naar het partijvoorzitterschap. “Ik ben blij met deze goede zondag“, zei Laschet. De stembusgang was de grootste Duitse verkiezing van dit jaar. “En de CDU heeft de verkiezingen gewonnen.“

Hij omschreef de zege van zijn partij als erkenning voor de “Weg van de middelmaat” in de pandemie. Deze weg “was de juiste, is de juiste en blijft in de toekomst ook de juiste” voor Noordrijn-Westfalen, aldus Laschet.

Groen wint ‘Stichwahl’ burgemeesters in Aken, Bonn en Wuppertal

Naast de gemeenteraden werden in Noordrijn-Westfalen op 13 september ook burgemeesters en Landräte gekozen. Van de grotere steden was in Düsseldorf, Krefeld, Mönchengladbach, Mülheim, Oberhausen, Wuppertal, Aken, Bonn, Keulen, Leverkusen, Gelsenkirchen, Münster, Bielefeld, Dortmund en Hamm echter een tweede ronde nodig, een zogeheten ‘Stichwahl‘, een duel tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Want in veel gevallen had geen enkele kandidaat een meerderheid van meer dan 50 procent van de stemmen. Tijdens de tweede stemronde op 27 september kwamen in Aken, Bonn en Wuppertal ‘Die Grünen’ als beste uit de bus.  In Düsseldorf draagt huidig burgemeester Thomas Geisel (SPD) het stokje over aan CDU-politicus Stephan Keller.  Voor het eerst in zes jaar is het burgemeesterschap in de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen daarmee weer in handen van het CDU. Ook in de kleinere steden  Moers, Witten, Dinslaken , Emmerich, Hattingen,  Schwelm , Neukirchen-Vluyn, Sundern , Gladbeck, Fröndenberg en Kleve vonden Stichwahlen plaats .

Tweede ronde voor Landräte in Kreise Kleve en Wesel

Op 27 september moesten burgers in een tiental Kreise eveneens opnieuw naar de stembus om te bepalen welke kandidaat voor hun Kreis uiteindelijk Landrat zou worden. In Kreis Kleve won Silke Gorißen (CDU) met 54,21 procent van de stemmen de ‘Landratswahl’ van Peter Driesen (partijloos, gesteund door SPD, Die Grünen, FDP en Freie Wähler). De felle kritiek op Wolfgang Spreen, huidig niet herkiesbare Landrat voor de CDU bij de aanpak van de coronacrisis in Kreis Kleve lijkt het stemgedrag van de kiezers voor wat betreft de CDU uiteindelijk in mindere mate te hebben beïnvloed dan gedacht.

Ook in de Kreise Neuss, Unna, Lippe, Viersen, Wesel, Euskirchen, Rhein-Erft, Steinfurt, Minden Lübbecke, Recklinghausen en het Märkischen Kreis hebben de burgers opnieuw hun stem uitgebracht.

De Kreise houden zich bezig met taken die te groot zijn voor een gemeente, maar te klein voor een Bezirk of deelstaat. Thema’s met raakvlakken voor de grensprovincies waar de Kreise zich mee bezighouden zijn o.a. openbaar vervoer, milieubescherming, natuurbeheer, hulpdiensten en infrastructuur.

Meer informatie over de over de gemeenteraadsverkiezingen in Noordrijn-Westfalen is te vinden via onderstaande links:

https://www.tagesschau.de/inland/kommunalwahlen-nrw-109.html
https://www.waz.de/politik/nrw-kommunalwahl-hier-kommt-s-zur-stichwahl-um-chef-posten-id230411628.html

https://www.nrz.de/staedte/kleve-und-umland/landrats-stichwahl-im-kreis-kleve-der-wahltag-im-newsblog-id230521644.html