Extra EU-vaccins toch niet voor grensregio

Op dinsdag 9 maart deden de hoogste bestuurders van de Duitse Kreise Borken, Euskirchen, Heinsberg, Kleve en Viersen en van de Städteregion Aachen in een brandbrief een dringend beroep op minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen en de minister van Volksgezondheid van deze deelstaat, Karl-Josef Laumann, om in de Duitse grensregio extra coronavaccins uit de Europese Unie ter beschikking te stellen. De Landrat van Kreis Borken, dr. Kai Zwicker, nam het initiatief hiervoor, omdat de besmettingscijfers in de grensregio van Noordrijn-Westfalen met Nederland en België gemiddeld hoger zijn dan in Duitsland als geheel. Na een eerdere toezegging van Land NRW heeft dr. Mark Speich, staatssecretaris van Nationale en Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen, inmiddels laten weten dat de extra vaccins toch niet naar de grensregio met Noordrijn-Westfalen zullen gaan. Andere grensregio’s als het Saarland krijgen de voorkeur. Of het Nederlandse grensverkeer daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de hogere besmettingscijfers in de grensregio’s, is overigens niet bewezen.

De Europese Commissie kondigde op 10 maart aan om vier miljoen extra doses van het BioNTech-Pfizer-vaccin in heel Europa ter beschikking te stellen. Deze zijn bedoeld voor het gebruik in hotspots, met name in grensregio’s. Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, onderstreepte het belang van de extra vaccins. “Door gericht gebruik te maken van de vaccins waar ze het meest nodig zijn, met name in grensregio’s, zullen deze doses ook het vrije verkeer van goederen en personen helpen waarborgen of herstellen.”

Hoewel de grensregio’s met Noordrijn-Westfalen dus voorlopig niet mogen rekenen op extra vaccins, houdt Landrat dr. Kai Zwicker echter vast aan zijn eis: “We weten niet of er sprake is van import van het coronavirus uit Nederland, maar extra vaccins blijven nodig om stappen te kunnen zetten bij de indamming van de verdere verspreiding van het virus. Daarnaast kunnen we er zo voor zorgen dat de Nederlands-Duits-Belgische grens open kan blijven voor noodzakelijk verkeer.”

Ook de hoogste bestuurders van de Landkreise Emsland, Leer en Grafschaft Bentheim riepen de regering van hun deelstaat Nedersaksen vorige week op tot het beschikbaar stellen van meer vaccins voor de grensregio.  Of er gehoor wordt gegeven aan deze oproep is momenteel nog niet bekend.

Nederland ontvangt 169.000 extra vaccins uit de Europese Unie. Van regionale prioritering is echter geen sprake, zo liet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op aanvraag weten: de vaccins zullen algemeen worden ingezet.

Bijzondere ‘bufferfunctie’

In hun brandbrief stelden de ondertekenaars dat de grensregio’s een bijzondere ‘bufferfunctie’ hebben en drongen er daarom bij Noordrijn-Westfalen op aan om de grensregio’s zo snel mogelijk te voorzien van extra vaccins: “Door steeds meer inwoners van gebieden met hoge besmettingscijfers in te enten, hebben de vaccinaties direct een breder effect op het tegengaan van de verdere verspreiding van het virus.”