Duitsland scherpt coronamaatregelen verder aan

Net als in Nederland stijgt het aantal coronabesmettingen in Duitsland niet meer exponentieel. De ‘Lockdown Light’ die in november gold, heeft de besmettingscijfers bij de oosterburen echter niet zo sterk weten te verlagen als Bondskanselier Merkel en de minister-presidenten van de 16 deelstaten hadden gehoopt. Op 27 november werden in Duitsland 22.806 nieuwe besmettingen gemeld. Daarom heeft de Bondsregering in overleg met de deelstaten nu extra maatregelen afgekondigd. Deze moeten er onder andere voor zorgen dat de Duitsers in kleine kring in elk geval kerst kunnen vieren. Een overzicht.

 • Cafés, restaurants, culturele instellingen, zwembaden, pretparken, dierentuinen etc. blijven in elk geval tot 20 december gesloten.
 • Winkels blijven wel open. De mondkapjesplicht gaat echter ook buiten de winkels en op parkeerplaatsen gelden.
 • In winkels met een oppervlakte tot 800 m2 is maximaal 1 persoon per 10 m2 Bij winkels die groter zijn, is op elke extra m2 maximaal 1 persoon per 20 m2 winkeloppervlakte toegestaan.
 • Privébijeenkomsten met vrienden, familie en bekenden moeten worden beperkt tot het eigen huishouden en max. 1 ander huishouden en in elk geval tot maximaal 5 personen, met uitzondering van kinderen tot 14 jaar.
 • In gesloten ruimtes die openbaar toegankelijk zijn, is het dragen van een mondkapje verplicht. Dat geldt ook voor het openbaar vervoer en drukke plekken. Welke dat zijn, bepalen de lokale autoriteiten.
 • Op bedrijven en kantoren moet een mondkapje gedragen worden. De mondkapjesplicht geldt niet wanneer aanwezigen op hun plek zitten en er 1,5 afstand van anderen gehouden kan worden.
 • Hogescholen en universiteiten worden geacht over te stappen op digitaal onderwijs.
 • Kinderopvangcentra en scholen blijven open. Op middelbare scholen wordt het dragen van een mondkapje in de les verplicht, afhankelijk van de regionale coronacijfers. Positief geteste leerlingen en medeleerlingen moeten per direct gedurende vijf dagen in quarantaine. Wie vervolgens negatief wordt getest, hoeft niet langer in quarantaine te blijven.
 • Risicogroepen moeten beter worden beschermd. Hulpbehoevenden die in een instelling wonen moeten vanaf 1 december de beschikking krijgen over minstens 30 sneltests per maand.
 • Het aantal zitplaatsen in de trein moet door de inzet van meer treinstellen flink worden opgeschroefd om op die manier voor nog meer afstand tussen de reizigers te kunnen zorgen.
 • Niet dringend noodzakelijke reizen en in het bijzonder toeristische reizen naar het buitenland moeten worden vermeden, ook met het oog op het skiseizoen.
 • De staatssteun voor bedrijven die geraakt zijn door de lockdown van november moet in december worden voortgezet. Hiermee is waarschijnlijk 17 miljard euro gemoeid.

Regionaal handelen

Om in te kunnen spelen op regionale ontwikkelingen hebben de deelstaten de mogelijkheid om van de verscherpte regels af te wijken. Dat is mogelijk wanneer er zeven dagen achtereen sprake is van duidelijk minder dan 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners en een dalende tendens. Voorwaarde is wel dat andere relevante indicatoren, zoals bijvoorbeeld de bezettingsgraad op de intensive care en de beschikbare capaciteit bij de Duitse GGD’s, dit toelaten.

Speciale regels voor kerst

Voor kerst gelden speciale regels met het oog op de contactbeperkingen. Van 23 december 2020 tot en met 1 januari 2021 zijn bijeenkomsten binnen en buiten met max. 10 personen toegestaan. Zij mogen uit maximaal 10 verschillende huishoudens komen. Kinderen tot 14 jaar worden hierbij niet meegerekend. Werkgevers wordt verzocht om te kijken of bedrijven van 23 december tot 1 januari kunnen sluiten of dat er kan worden overgestapt op grootschalig thuiswerken. Met oud en nieuw is vuurwerk op drukke pleinen en in drukke straten verboden. Geadviseerd wordt om met oud en nieuw helemaal geen vuurwerk af te steken.

Het Nederlands vuurwerkverbod leidde overigens tot zorg in de grensregio. Al jarenlang is het voor Nederlanders gebruikelijk om tijdens de laatste dagen van het jaar ook in Duitsland vuurwerk in te slaan. Nu zij dit jaar in Nederland geen vuurwerk mogen kopen, verwachten handelaren in Duitsland een dubbele omzet. Daar is de verkoop van vuurwerk namelijk wel toegestaan. Nederlanders mogen bovendien tot 25 kg vuurwerk mee de grens over nemen. Burgemeesters van diverse Nederlandse grensgemeenten roepen dan ook op tot een invoerverbod op vuurwerk vanuit Duitsland. Met deze oproep hebben zij inmiddels gehoor weten te vinden in Den Haag. De Nederlandse regering werkt inmiddels aan een verbod op het vervoer van vuurwerk dat rond de 15e december moet ingaan. Zodra de nieuwe regels ingaan, zijn mensen die vuurwerk vervoeren in overtreding. Zodra personen met in Duitsland gekochte vuurwerk de grens oversteken, mag de politie het in beslag nemen. Op de website van de politie staat beschreven wat wel en niet is toegestaan https://www.politie.nl/themas/vuurwerk.html

Quarantaineplicht voor terugkerende reizigers naar Noordrijn-Westfalen van de baan

Na een gerechtelijke uitspraak van het Oberverwaltungsgericht in Münster is het voor reizigers die naar Noordrijn-Westfalen terugkeren niet meer verplicht om daar in quarantaine te gaan. Deze coronamaatregel zou buitenproportioneel zijn wanneer de besmettingscijfers in Noordrijn-Westfalen hoger zijn dan in het land waar de reiziger vandaan komt.

Volgen het gerechtshof heeft de deelstaat Noordrijn-Westfalen er geen rekening mee gehouden dat wanneer reizigers uit landen met lage besmettingscijfers terugkomen, ze in Noordrijn-Westfalen meer risico op een besmetting lopen. Daarom is de quarantaineplicht op dit moment geen nuttig middel om de coronapandemie in Duitsland in te dammen, deelde de rechtbank op 20 november mee. Hierdoor gelden wezenlijke bestanddelen van de inreisverordening van Noordrijn-Westfalen niet meer. Het besluit kan niet aangevochten worden.

Volgens Karl-Josef Laumann, minister van Gezondheid van Noordrijn-Westfalen, zal er waarschijnlijk ook geen nieuwe quarantaineregeling voor terugkerende reizigers komen. Na de uitspraak van het Oberverwaltungsgericht zou nu zeer gedifferentieerd naar zowel de regionale besmettingscijfers in Noordrijn-Westfalen als naar de cijfers in het land waaruit de reiziger afkomstig is, gekeken moeten worden. Hij vraagt zich af wie dat moet controleren. Daarmee lijkt een nieuwe quarantaineregeling van de baan.