Duitse grensarbeiders benadeeld door belastingwijziging

Duitsers en Belgen die in Nederland werken, zullen vanaf 2019 meer moeite moeiten doen om aanspraak te maken op heffingskortingen in de Nederlandse inkomstenbelasting. Dat meldt het Financieele Dagblad. Dat is niet alleen een nadeel voor grensarbeiders, maar ook voor Nederlandse werkgevers, aldus de Belgische vakbond ACV.

Het Nederlandse kabinet heeft een voorstel ingediend om de heffingskortingen in de inkomstenbelasting voor buitenlandse belastingplichtigen te beperken. Het gaat hier hoofdzakelijk om EU-ingezetenen, onder wie circa 80.000 Duitse en Belgische grensarbeiders. Daarmee wordt het voor deze groep minder aantrekkelijk om in Nederland te gaan werken.

Nu profiteren buitenlandse belastingplichtigen nog van dezelfde heffingskortingen als Nederlanders. Het betreft daarbij naast de algemene heffingskorting en de arbeidskorting de jongerengehandicaptenkorting, de ouderenkorting en de alleenstaande ouderenkorting. Buitenlanders van wie achteraf blijkt dat zij onterecht hebben geprofiteerd van deze kortingen, moeten de belasting die niet is ingehouden door werkgevers of een uitkeringsinstantie alsnog betalen.

Het kabinet wil deze regel omdraaien. Buitenlandse belastingbetalers krijgen met uitzondering van de arbeidskorting geen heffingskortingen meer tenzij zij daar expliciet om verzoeken, door in Nederland aangifte inkomstenbelasting te doen.