Dag van de Duitse eenheid: grensburgemeesters roepen Duitsers op om thuis te blijven

Op zaterdag 3 oktober vieren onze oosterburen de Dag van de Duitse eenheid, traditiegetrouw een dag waarop zij graag de grens oversteken om te gaan winkelen in grensplaatsen als Enschede, Venlo en Winterswijk. Dat heeft tot gevolg dat het in de centra van deze gemeenten vaak extreem druk wordt. Een fenomeen waar burgemeesters Joris Bengevoord (Winterswijk), Onno van Veldhuizen (Enschede) en Antoin Scholten (Venlo) met het oog op het stijgende aantal coronabesmettingen bezorgd naar kijken.

Scholten roept Duitse kooptoeristen dan ook op om komend weekend en de komende periode terughoudend te zijn met een bezoek aan zijn stad. Ook de gemeente Enschede verzoekt Duitse dagjesmensen om de Dag van de Duitse eenheid in eigen land te vieren en voor een bezoek aan de stad een andere dag te kiezen. Joris Bengevoord doet een beroep op het gezonde verstand van de inwoners en de Nederlandse en Duitse bezoekers. Het centrum van Winterswijk trekt bezoekers uit de hele regio. Normaal gesproken zijn al deze bezoekers meer dan welkom. Dankzij al deze bezoekers floreert de middenstand ook in deze lastige tijden. Er is in het centrum nauwelijks sprake van leegstand.

Keerzijde van drukte

Maar er zit ook een andere kant aan drukte. Vooral op zaterdag is het soms zo druk in het centrum van Winterswijk dat het moeilijk is om je aan de coronamaatregelen te houden. “Drukte moeten we koste wat het kost voorkomen, want dan kun je je niet aan de anderhalve meter houden en wordt het te druk in de winkels”, zegt burgemeester Bengevoord. Hij doet een beroep op Winterswijkers en bezoekers om naar huis te gaan als de winkelstraten te druk zijn en een andere keer terug te komen. “Ik vind het fijn als Winterswijkers en bezoekers hun boodschappen doen bij lokale winkeliers, omdat ze het moeilijk hebben. Ik gun onze winkeliers hun omzet. Maar ga alsjeblieft naar huis als het te druk is en kom later terug. En ga nu niet voor de lol winkelen.”

Ook aan de andere kant van de grens verzocht Landrat Dr. Kai Zwicker de inwoners van Kreis Borken om bij een bezoek aan Nederland hun verstand te gebruiken en zich aan de coronamaatregelen te houden. Hij bevestigde opnieuw hoe belangrijk het voor beide landen is dat de grenzen openblijven.