Countdown Duits-Nederlandse Handelsweek loopt

De Duits-Nederlandse Handelsdag in Mönchengladbach is al jarenlang een begrip in de grensoverschrijdende evenementenkalender. De coronapandemie stelde de organisatoren in 2020 echter voor een uitdaging. Daarom wordt dit jaar van 23 tot en met 26 november de digitale Duits-Nederlandse Handelsweek georganiseerd. Het doel: Nederlandse en Duitse ondernemers op een grootschalige manier samenbrengen.

En dat is niet voor niets. Duitsland is voor Nederland de belangrijkste exportbestemming voor zowel goederen als diensten. Voor Duitsland is Nederland na China de belangrijkste leverancier van goederen. Andersom is Nederland voor Duitsland de op drie na belangrijkste exportbestemming voor goederen (na de Verenigde Staten, Frankrijk en China). Volgens cijfers van Destatis importeerde Duitsland in 2019 goederen ter waarde van 97,8 miljard euro uit Nederland; een stijging van 1 procent ten opzichte van 2018. 44,8 procent van alle Nederlandse export aan Duitsland gaat naar de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De Duitse goederenexport naar Nederland had in 2019 een volume van 91,7 miljard euro.

Ook Lucie Gerresheim, handelsmedewerker op het Nederlands consulaat-generaal in Düsseldorf, is blij dat de Duits-Nederlandse Handelsweek in aangepaste vorm doorgang kan vinden: “De coronapandemie heeft de dagelijkse routine tot stilstand gebracht en ons gedwongen om onze werkwijze te herdefiniëren. Het belangrijke netwerken op fysieke evenementen was plotseling niet meer mogelijk. De economische betrekkingen tussen onze twee landen zijn echter stabiel gebleven en kunnen zelfs worden geïntensiveerd door de crisis. De nieuwe digitale Duits-Nederlandse handelsweek biedt een prachtig platform hiervoor!”

Webinars van experts

Tijdens de digitale Handelsweek zullen er verschillende webinars rondom de thema’s markttoetreding, bedrijfsontwikkeling, digitalisering, start-ups en industrieën plaatsvinden. Experts geven uitgebreide informatie over mogelijkheden en uitdagingen aan de andere kans van de grens. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de bijzonderheden die te verwachten zijn wanneer de Duitse markt betreden wordt of wanneer een Duitse vestiging wordt opgericht. Ook kunnen ondernemers informatie inwinnen over grensoverschrijdende communicatie, het detacheren van werknemers naar het buurland en juridische aspecten. Tot slot zullen de mogelijkheden omtrent trends in de Duitse chemiesector, cyber security en de waterstofsector nader worden toegelicht. Daarnaast kunnen bedrijven zich virtueel presenteren aan geïnteresseerden.

Matchmakings

Een bijzonder onderdeel van de Digitale Duits-Nederlandse Handelsweek vormt de gratis b2b-matchmaking, zowel gericht op bedrijven die al ervaring hebben met de Duitse markt als op de nieuwkomers. Deelnemers kunnen zich voorafgaand aan de Handelsweek aanmelden via de website en hier aangeven naar wie of wat zij precies op zoek zijn. Uit de lijst van deelnemers kunnen zij vervolgens zelf de gewenste gesprekspartners kiezen. De gesprekken vinden virtueel plaats en zijn helemaal gratis.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over de Digitale Duits-Nederlandse Handelsweek is hier te vinden. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden. De organisatie is in handen van IHK Mittlerer Niederrhein, de Duits-Nederlandse Handelskamer, Standort Niederrhein, Provincie Limburg, de vertegenwoordigingen van het Koninkrijk der Nederlanden in Duitsland, het Enterprise Europe Network, NRW.Global Business, IHK Aachen, IHK Nord-Westfalen en de Niederrheinische Industrie- und Handelskammer.