22 oktober: Corona update Nederland-Duitsland

Sinds een aantal weken valt in Nederland een sterke stijging in het aantal coronabesmettingen waar te nemen. Op woensdag 21 oktober registreerde het RIVM 8769 besmettingen, wederom een nieuw record. Voor de Nederlandse autoriteiten was het hoge aantal een tegenvaller, omdat er eerder in de week aanleiding was om te denken dat de stijging van het aantal besmettingen minder hard opliep. Er werd voor de komende week zelfs gehoopt op een ‘zichtbare afvlakking’. Toch liggen er nu 1943 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan 450 op de IC. Bovendien zijn ook de eerste IC-patiënten weer overgeplaatst naar Noordrijn-Westfalen.

De Nederlandse cijfers vormen een schril contrast met de Duitse cijfers. Het Robert Koch-Instituut meldde op donderdag 11.287 nieuwe besmettingen in heel Duitsland. In Noordrijn-Westfalen werden 2623 besmettingsgevallen gemeld, in Nedersaksen 514. Het is goed om te bedenken dat de deelstaat Noordrijn-Westfalen met ca. 17,9 miljoen inwoners meer inwoners heeft dan Nederland. Wordt het aantal besmettingen met elkaar vergeleken, doet Nederland het een stuk slechter dan Duitsland.

Het tijdig nemen van aanvullende maatregelen op basis van het aantal besmettingen vormt, naast het veelvuldige testen, een hoeksteen van het Duitse coronabeleid. Zo geldt in heel Duitsland dat de autoriteiten al maatregelen in hot-spots gaat invoeren bij de signaalwaarde van 35 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste zeven dagen. In deze brandhaarden wordt de mondkapjesplicht verder uitgebreid: mensen moeten dan in publieke ruimtes waar weinig afstand gehouden kan worden, een mondkapje dragen. Voor steden en Kreise waar 35 of meer besmettingen per 100.000 inwoners worden geconstateerd, mag men bovendien niet:

  • Met meer dan 25 mensen op feestjes in openbare ruimtes bijeenkomen
  • Met meer dan 15 mensen op privéfeestjes aanwezig zijn.

Als de grenswaarde van 50 besmetting per 100.00 inwoners wordt overschreden, wordt de mondkapjesplicht nog verder uitgebreid. Ook geldt:

  • Bij het passeren van de grens van 50 besmettingen per 100.000 inwoners mogen nog slechts 10 mensen bij elkaar komen. Dit geldt zowel voor openbare ruimtes als ook privéomstandigheden. In dit laatste geval mogen mensen uit slechts twee verschillende huishoudens samenkomen.
  • Bij andere evenementen mogen niet meer dan 100 mensen samenkomen
  • De horeca sluit om 23.00 uur
  • Er geldt een verbod op de verkoop van alcohol tussen 23.00 en 6.00 uur

In Noordrijn-Westfalen heeft de Landesregierung bovendien een mondkapjesplicht in het onderwijs ingevoerd. Vanaf de herfstvakantie geldt dat alle leerlingen vanaf de vijfde klas ook in het leslokaal tijdens een mondkapje moeten dragen. Voor leerlingen in lagere klassen geldt de mondkapjesplicht alleen in het schoolgebouw en het -terrein, maar niet in de klas. Deze maatregel blijft in elk geval tot eind dit jaar gelden.

Duitsland kijkt bij het invoeren van nieuwe maatregelen dus steeds naar de kwantificeerbare signaalwaarde van het coronadashboard en neemt op basis hiervan beslissingen. Een blik op het Nederlandse coronadashboard laat zien, dat er op woensdag 50.3 besmettingen per 100.000 inwoners vastgesteld zijn. Echter, de Rijksoverheid heeft het getal 7 als signaalwaarde vastgesteld. Bij het bereiken van dit aantal besmettingen had de overheid in kunnen grijpen door nieuwe maatregelen te nemen. Op 15 september had Nederland voor het laatst een ‘toegestane’ signaalwaarde. Toch klopt men zich in Duitsland niet al te zeer op de borst, ook al lijkt Duitsland zich voorlopig beter door de coronacrisis te slaan dan Nederland. Voor Duitsland als geheel geldt nu dat er sinds woensdag 50 besmettingen per 100.000 inwoners in de laatste zeven dagen vastgesteld zijn (https://www.tagesschau.de/inland/coronavirus-deutschland-grenzwert-103.html). Dit is weliswaar het aantal dat Nederland in een dag haalt, maar is in Duitsland toch reden om zeer waakzaam te zijn. Ook kreeg de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn op woensdag 21 oktober te horen dat hij besmet is met het coronavirus. Het virus houdt beide landen voor langere tijd nog bezig.

Foto: Kommunalministerin Ina Scharrenbach, minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen en Karl-Josef Laumann, minister van Werkgelegenheid, Gezondheidszorg en Sociale Zaken in Noordrijn-Westfalen tijdens een persconferentie over de bestrijding van het coronavirus.