Corona-apps leveren problemen op in grensregio

Nadat in Duitsland in juni de Corona-Warn-App gelanceerd werd, kan binnenkort ook in Nederland landelijk de Coronamelder in gebruik genomen gaan worden. Het gelijktijdig gebruiken van deze applicaties door personen die regelmatig de Nederlands-Duitse grens oversteken, levert echter problemen op.

Oorzaak hiervan is dat de systemen van de twee apps met elkaar conflicteren. Hierdoor kunnen ze niet gelijktijdig gebruikt worden: wanneer de Nederlandse app op de achtergrond ingeschakeld is, moet de Duitse app uitgeschakeld worden en andersom. Gebruikers die de grens oversteken, moeten op daarom op dat moment handmatig de ene app uitschakelen en de andere app inschakelen. Daardoor komt de gebruiker niet automatisch te weten of hij of zij in de buurt is geweest van iemand die het coronavirus bij zich draagt, wat kan leiden tot onzichtbare besmettingen.

De Euregio Rijn-Waal in Kleve kaartte het probleem deze week aan in Den Haag. “We hoopten nog dat de beide landen de informatie wel konden delen. Maar dat was niet het geval. Je moet als grensbewoner pro-actiever zijn dan iemand die niet in de grensregio woont. En dat is jammer”, aldus Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal.

Apps moeten informatie gaan uitwisselen

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet het probleem binnenkort opgelost zijn. Met andere landen wordt op dit moment gewerkt aan de uitwisseling van informatie tussen de apps. Na het testen hiervan moet iedereen de app uit zijn eigen land kunnen blijven gebruiken, ook wanneer gebruikers zich in het buurland bevinden. Iemand die de Duitse app gebruikt, moet dan bijvoorbeeld een signaal krijgen wanneer hij of zij in Nederland voor langere tijd in de buurt is geweest van iemand die later besmet blijkt te zijn met het coronavirus.

Tot die tijd moeten inwoners van de grensstreek die in beide landen willen weten of ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus, aan de grens tussen beide applicaties wisselen. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgen gebruikers wel een melding wanneer de app uit hun eigen land een dag of langer niet actief is geweest.