Bondsregering trekt aan de noodrem

Waar de Nederlandse regering op 20 april versoepelingen aankondigde, trekt Duitsland de teugels juist verder aan. De Bondsraad heeft de aanpassing van het ‘Infektionsschutzgesetz’, de federale wet inzake uniforme infectiebestrijding, op donderdag 22 april goedgekeurd. Onderdeel daarvan is de zogeheten ‘Notbremse’, de noodrem. Met deze noodrem gaan landelijk bindende regels voor strengere coronamaatregelen gelden zodra het aantal besmettingen in een bepaalde Kreis gedurende drie achtereenvolgende dagen hoger is dan 100 nieuwe besmettingen per 100.000 personen in de afgelopen zeven dagen. Tot op heden konden de deelstaten daartoe niet verplicht worden, omdat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheidsbeleid. Door het aanpassen van de wet trekt de regering nu meer macht naar zich toe. De aangepaste wet wordt op zaterdag 24 april van kracht.

De belangrijkste voorschriften in één oogopslag:

Avondklok

In gebieden waar in de afgelopen zeven dagen meer dan 100 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners zijn gemeld, geldt een avondklok van 22.00 uur tot 05.00 uur. Tussen 22.00 uur en middernacht blijft lichaamsbeweging voor individuele personen buiten toegestaan, zoals bijvoorbeeld wandelen of joggen. Woon-werkverkeer en doktersbezoeken zijn altijd toegestaan.

Contactbeperkingen

Zowel binnen als buiten mogen leden van een huishouden slechts met één persoon uit een ander huishouden samenkomen. Kinderen tot 14 jaar uit hetzelfde huishouden worden daarbij niet meegerekend. Bijeenkomsten zijn ook toegestaan tussen leden van hetzelfde huishouden alsmede niet-samenwonende echtgenoten of partners, of wanneer er sprake is van zorgrecht.

Scholen              

Scholieren en leraren moeten in het geval van fysiek onderwijs twee keer per week getest worden. Bij meer dan 100 nieuwe besmettingen per 100.000 personen in de laatste zeven dagen is hybride onderwijs verplicht; bij een waarde van 165 of hoger is alleen digitaal onderwijs toegestaan.

Thuiswerken

Bedrijven hebben de plicht hun werknemers de mogelijkheid te bieden om thuis te werken wanneer dit mogelijk is. Werknemers zijn verplicht om dit aanbod te aanvaarden, als dit privé mogelijk is.

Werknemers die niet thuis kunnen werken, moet het bedrijf één keer per week een test aanbieden. Werknemers in contactberoepen of met veelvuldig klantencontact hebben recht op twee tests per week.

Detailhandel

Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen blijven geopend, onafhankelijk van de besmettingscijfers. Alle andere winkels blijven gesloten. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen tussen de 100 en 150 per 100.000 personen binnen zeven dagen ligt, is winkelen op afspraak en met een recent negatief testbewijs mogelijk. Het afhalen van bestellingen is altijd mogelijk.

Sport

Alleen de ‘contactloze beoefening van individuele sporten’ is toegestaan – alleen, met z’n tweeën of met het eigen huishouden. Bij kinderen zijn groepen van maximaal vijf personen toegestaan. Professionele sporters mogen blijven trainen en wedstrijden spelen, maar alleen zonder publiek en met een hygiëneconcept.

Recreatie en cultuur

Pretparken, indoor speeltuinen, zwembaden, discotheken, clubs en casino’s blijven gesloten, evenals theaters, opera’s, concertzalen, podia, bioscopen, musea, tentoonstellingen en gedenkplaatsen.

Dierentuinen en botanische tuinen

De buitenterreinen mogen openblijven, indien er ‘passende beschermings- en hygiënemaatregelen’ worden genomen. Bezoekers van 6 jaar en ouder moeten bovendien een negatieve coronatest kunnen laten zien.

Openbaar vervoer

Het dragen van een FFP2-masker is voor reizigers in het openbaar vervoer verplicht. Voor servicepersoneel dat contact heeft met passagiers, volstaat een chirurgisch masker.

Toerisme

De verhuur van toeristische accommodaties is verboden.

Duur

De noodrem treedt weer buiten werking wanneer het aantal nieuwe besmettingen gedurende vijf opeenvolgende dagen onder de 100 per 100.000 personen in zeven dagen ligt. De wet geldt zolang de Bondsdag vaststelt dat er sprake is van een epidemie met landelijke uitwerkingen, “maar niet langer dan tot 30 juni 2021”.

In beroep

Verschillende politici hebben aangekondigd in beroep te gaan bij het Duitse Bundesgerichtshof in Karlsruhe, waaronder Christian Lindner, partijvoorzitter van de FDP. Hij kondigde aan beroep te willen aantekenen tegen de avondklok.