Bondspresident Steinmeier bezoekt Nederland

De bondspresident van Duitsland, Frank-Walter Steinmeier, brengt dinsdag 15 en woensdag 16 mei een officieel bezoek aan Nederland. De bondspresident wordt vergezeld door zijn echtgenote, Elke Büdenbender. Het bezoek staat in het teken van een hernieuwde kennismaking met bondspresident Steinmeier en het bestendigen van de bilaterale relaties. Het is Steinmeiers eerste bezoek aan Nederland sinds hij in februari 2017 tot bondspresident werd gekozen.

Koning Willem-Alexander ontvangt bondspresident Steinmeier en zijn echtgenote dinsdag 15 mei met een welkomstceremonie op Paleis Noordeinde in Den Haag, gevolgd door een audiëntie. Aansluitend bieden de Koning en Koningin het presidentiële paar een lunch aan. De Koning en de bondspresident houden daarbij een toespraak.

Minister-president Rutte ontvangt bondspresident Steinmeier in het Catshuis voor een werkdiner. Onderwerpen van gesprek zijn onder meer de toekomst van Europa en de politiek maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland en Duitsland, waaronder migratie. Ook ondertekenen de minister-president en de bondspresident het Westereemsverdrag. Hierin zijn bevoegdheden vastgelegd tussen Nederland en Duitsland met betrekking tot het gebied ten noorden van de Eemsmonding.

Dinsdagochtend 15 mei wordt bondspresident Steinmeier in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag ontvangen door de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal, mevrouw Ankie Broekers-Knol en mevrouw Khadija Arib. In de middag brengt hij een bezoek aan de Technische Universiteit in Delft.

Woensdag 16 mei heeft de bondspresident een ontmoeting met de burgemeester van Amsterdam. Verder bezoekt hij in Amsterdam onder andere de NDSM werf en het Rijksmuseum.

Foto (c) Bundesregierung – Steffen Kugler