Bezoek van de Minister-President van NRW, Armin Laschet, aan Nederland

Op 26 september 2017 heeft de Minister-President van NRW, Armin Laschet een bezoek gebracht aan Nederland. Hij heeft Nederland gekozen voor zijn eerste buitenlandse reis om daarmee het belang te onderstrepen van een innige samenwerking tussen de deelstaat en Nederland.

Bij het bezoek is de heer Laschet ontvangen door Koning Willem-Alexander tijdens een half uur durende audiëntie in Paleis Noordeinde, waarbij hij ook is opgenomen in het gastenboek van het Koninklijk Huis. Aansluitend was hij uitgenodigd voor een diner met Premier Rutte.

Tijdens het bezoek is over vele onderwerpen gesproken en zijn – volgens de pers en gepubliceerde toespraken – de volgende afspraken gemaakt:

       Er zullen regelmatige regeringsconsultaties plaatsvinden tussen de Nederlandse regering en de deelstaatregering van NRW.

       Er zal een partnership worden afgesproken tussen de havens Rotterdam en Duisburg naar het voorbeeld van het partnership tussen Rotterdam en Hamburg. Belangrijk speerpunt hierbij zal zijn een technologietransfer tussen beide havens.

       Er zal een intensievere samenwerking tot stand gebracht worden op het gebied van de binnenlandse veiligheid, met onder andere een betere data-uitwisseling tegen internationale criminaliteit en terrorisme.

       Er zullen afspraken gemaakt worden over minder bureaucratie voor grenswerkers.

       De wederzijdse erkenning van beroepsopleidingen en diploma’s zal aanzienlijk uitgebreid worden

In zijn toespraak noemde Premier Rutte nog de volgende onderwerpen:

       Het verbeteren van de verkeersinfrastructuur: de Betuwelijn, de uitbouw van de Rijn en wegverbindingen.

       Rutte betreurde de Duitse tolheffing. Minister-President Laschet was het daarmee eens.

       Intensivering van de grensoverschrijdende samenwerking in de sectoren chemie en energie, het verbeteren van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.

Met dit bezoek aan Nederland is de toenadering met Noordrijn-Westfalen nog eens stevig onderstreept, die eigenlijk al langer is aangezet, door een vernieuwing van het buurlandenbeleid en de realisatie van een gezamenlijke vertegenwoordiging van Rijk en Provincies in Düsseldorf aan Nederlandse kant en door het coalitieverdrag tussen CDU en FDP en de regeringsverklaring van de NRW-regering aan Duitse kant.

 

Links over het bezoek:

 https://www.land.nrw/de/thema/ministerpraesident-armin-laschet-besucht-die-niederlande

 Artikel in de Rheinische post: Koning ontvangt Armin Laschet

Toespraak van Premier Rutte tijdens het diner

 

Foto: Sondermann, NRW