3 + 3-overleg op Schloss Raesfeld

Op 7 september verwelkomde Regierungspräsidentin van Münster Dorothee Feller de deelnemers aan het inmiddels traditionele 3 + 3-overleg tussen de Bezirksregierungen van Düsseldorf, Keulen en Münster en de Nederlandse grensprovincies Gelderland, Overijssel en Limburg op Schloss Raesfeld in het Münsterland.

Feller, de Regierungspräsidentinnen Birgitta Radermacher (Düsseldorf) en Gisela Walsken (Keulen), de commissarissen van de Koning Andries Heidema (Provincie Overijssel), Theo Bovens (Provincie Limburg) en John Berends (Provincie Gelderland) en de andere deelnemers deelden onder andere hun ervaringen met de coronapandemie aan beide zijden van de grens met elkaar.

Men is er gezamenlijk in geslaagd om tijdens de pandemie de grenzen tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen open te houden. De deelnemers vonden dat een bijzonder positief signaal op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking. Door de open grenzen kon het grensoverschrijdende forenzen- en goederenverkeer de afgelopen maanden ook zonder wachttijden doorgang vinden. Tegelijkertijd werd aan beide kanten van de grens gecommuniceerd om voorzichtig te zijn en om alleen als het dringend noodzakelijk was de grens over te steken.

Een belangrijk onderdeel van de gezamenlijke bestrijding van de coronapandemie is verdere nauwe samenwerking, transparantie over de omgang met en de ontwikkeling van de pandemie en de zoektocht naar gezamenlijke oplossingen aan Duitse en Nederlandse zijde.

Juist de betrokken Nederlandse en Duitse instanties, de ziekenhuizen en crisisteams aan beide kanten van de grens moeten intensief met elkaar blijven samenwerken. Alle deelnemers waren het erover eens dat de Nederlandse en Duitse partijen zich gezamenlijk moeten blijven inspannen om de coronapandemie het hoofd te bieden.

Op de foto: V.l.n.r. Gisela Walsken (Bezirksregierung Köln), John Berends (Provincie Gelderland), Birgitta Radermacher (Bezirksregierung Düsseldorf), Andries Heidema (Provincie Overijssel), Dorothee Feller (Bezirksregierung Münster), Theo Bovens (Provincie Limburg)

Foto: © Bezirksregierung Münster