100e bijeenkomst Cross Border Task Force Corona

Op 7 oktober kwam de Cross Border Task Force Corona met leden uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Nederland en België bij de Staatskanzlei in Düsseldorf voor de honderdste keer bijeen. Voor het eerst sinds de oprichting van de task force op het hoogtepunt van de eerste pandemiegolf kwamen alle deelnemers fysiek – en niet meer digitaal – bijeen.

Twee vertegenwoordigers van de Universitätsklinikum Münster (UKM) ontvingen een onderscheiding: univ. prof. dr. med. dr. h.c. Hugo van Aken en het hoofd Internationaal Patiëntenmanagement, dr. med. Vincent Hofbauer: zij werden door de minister van Europese Zaken van NRW, dr. Stephan Holthoff-Pförtner, en het hoofd van de task force, dr. Carsten Schymik, onderscheiden voor de grensoverschrijdende spreiding en coördinatie van internationale COVID-19 patiënten op de intensive care. De twee UKM-vertegenwoordigers van hun kant presenteerden het meertalige webportaal dat door het UKM is ontwikkeld. Dit werd gebruikt om vrije ic-bedden aan patiënten uit de buurlanden toe te wijzen.

Naast de Staatskanzlei van Noordrijn-Westfalen, zijn deskundigen van verschillende ministeries van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vertegenwoordigd in de Cross Border Task Force Corona. Daarnaast zijn ook de ministeries van Buitenlandse Zaken, de ambassades, de politie en de betrokken ministeries uit Nederland en België betrokken. Dat geldt ook voor vertegenwoordigers van de deelstaat Nedersaksen en de Duitse ambassades in Nederland en België.

Grensoverschrijdende netwerken

Het doel van de gezamenlijke task force is het afstemmen van de activiteiten in de bestrijding van de coronapandemie. Daartoe moet de uitwisseling van informatie worden verbeterd. De belangrijkste onderwerpen waren en zijn de beschikbaarheid van ic-bedden in de buurlanden en de regulering van het grensverkeer om de pandemie in te dammen. Aan het eind van de bijeenkomst concludeerden alle deelnemers dat door nog betere digitale netwerken in de toekomst nog beter kan worden ingespeeld op deze en andere uitdagingen. Het is voor alle deelnemers duidelijk geworden dat persoonlijk contact in tijden van crisis het beste middel tot samenwerking is.

Op de foto: V.r.n.l.: NRW-Europaminister Dr. Stephan Holthoff-Pförtner, reikte een onderscheiding uit aan prof. Hugo van Aken en dr. Vincent Hofbauer voor hun inzet in de gezamenlijke Cross Border Task Force Corona.
(c): Land NRW/Teller